Abetong levererar till Vattenfalls miljardsatsning

Hela Abetongs bredd och spets utnyttjas effektivt i leveransen till Carpe Futurum i Uppsala.  Den nya biobränsleanläggningen utgör största delen av Vattenfalls investering på cirka 3,5 miljarder kronor.

På uppdrag av Andritz har Abetong levererat och monterat två flissilor, 8 meter höga och 25 meter i diameter samt väggar till själva anläggningsbyggnaderna. 

Hela organisationen delaktig

– Det som verkligen sticker ut är att vi har kunnat ta ett helhetsgrepp genom att involvera stora delar av Abetongs organisation i olika delar av projektet. Vi drar nytta av vår expertis hela vägen genom projektering, tillverkning, transport och montage. Och vi har även vävt in vårt systerbolag Contiga och vår transportpartner Mantum i uppdraget, säger Abetongs projektledare Peter Cronqvist.

Första fasen med tre byggnader och båda silorna monterades klart före semestern och den avslutande fasen med två mindre byggnader slutfördes under september. Sammanlagt 342 betongelement på totalt 2200 ton från Abetongs fabriker i Vislanda och Falkenberg plus HDF-bjälklag tillverkade av Contiga i Norrtälje.

– Det var en omfattande leverans med vissa tekniska utmaningar. Alla ytterväggar till byggnaderna är gjutna med rällor för att få fram det arkitektritade mönstret. En del är välvda med rundade hörn, vilket krävde specialtransporter och sedan mönsterpassning i montaget, säger Peter Cronqvist.

Produktivt samarbete

Han upplever att samarbetet mellan alla inblandade och dialogen med Andritz har fungerat väldigt väl genom hela projektet. Något Andritz project manager Janne Puttonen håller med om.

– Abetong var en ny leverantör för oss och redan under säljfasen bidrog de med bra tips och förslag som vi valde att följa och fick nytta av i projektet. De är proaktiva och flexibla. I Carpe Futurum-projektet har de kunnat jobba löpande med att anpassa sin leverans efter våra behov, säger han.

Minskad klimatbelastning

Carpe Futurum utgör den största delen av Vattenfalls investering på cirka 3,5 miljarder kronor för att effektivisera värmeproduktionen i Uppsala. Den toppmoderna biobränsleanläggningen ska stå klar under 2021 och kommer att stå för en stor del av värmeproduktionen på vinterhalvåret när förbränningen av avfall i andra änden av området inte räcker för att försörja Uppsala med fjärrvärme. Det ska ske genom eldning av organiska bränslen som returträ och bioolja. Att biobränslena för Carpe Futurum ersätter torv, som är fossilt, kommer att leda till en nettoutsläppsminskning med motsvarande 150 000 ton koldioxid per år. 

 

Peter Cronqvist

Försäljningschef/projektchef