Abetong stödjer Öster i samhället

I satsningen Öster i Samhället används fotbollen som ett verktyg för att minska utanförskap och kriminalitet och istället skapa sammanhållning bland hundratals ungdomar från olika miljöer och stadsdelar i Växjö. 

På Abetong har vi ambitionen att alltid verka för en hållbar utveckling. Det gäller givetvis i vår egen verksamhet, men även i samhället i stort, i sammanhang där vi har möjlighet att vara med och bidra på olika sätt. Vår sponsring av verksamheter som Öster i Samhället är en del i det arbetet. Engagemang i lokalsamhället som verkligen gör skillnad. Vi fick en pratstund med Sara Lennqvist, CSR-ansvarig på Östers IF och en av de som driver Öster i Samhället.

Sara Lennqvist utgör tillsammans med (fr.v.) Mustafa Khoder, Daniel Najafi och Martin Widroth stommen i ledarstaben som varje fredagkväll under höst, vinter och vår samlar uppemot 200 ungdomar till Nattfotboll i Tipshallen i Växjö.
Sara Lennqvist utgör tillsammans med (fr.v.) Mustafa Khoder, Daniel Najafi och Martin Widroth stommen i ledarstaben som varje fredagkväll under höst, vinter och vår samlar uppemot 200 ungdomar till Nattfotboll i Tipshallen i Växjö.

Kan du berätta lite om vad Öster i Samhället är för något?

– Det är en satsning där vi genom olika fotbollsprojekt främjar integration och kamratskap samtidigt som vi motverkar mobbning och utanförskap. Under sommarmånaderna kör vi exempelvis Kvartersfotboll ute på spontanfotbollsarenor i olika bostadsområden. Parafotboll för barn och ungdomar med funktionsnedsättning är ett annat projekt. Men mest omfattande är Nattfotbollen i Tipshallen.

Nattfotboll, vad innebär det?

– Varje fredagkväll från klockan nio fram till midnatt under höst, vinter och vår samlas mellan 150–200 ungdomar i Tipshallen för att spela fotboll tillsammans. Det skapar möjligheter att nå ut till många som kanske annars inte hade hittat fotbollen. Vi har mängder av olika nationaliteter bland deltagarna, många med invandrarbakgrund och ensamkommande flyktingbarn. Nattfotbollen blir ett sätt att sudda ut sociala barriärer och bygga broar mellan olika kulturer och stadsdelar. Och samtidigt ger det ungdomarna ett alternativ till att hänga på stan på fredagkvällen.

Vilken respons har ni fått på Nattfotbollen?

– Majoriteten av deltagarna upplever ökad gemenskap och att de träffar nya vänner. Vi får även positiv respons från polis och kommunens fältgrupp som menar att det är lugnare på stan när vi är igång i Tipshallen. Dessutom ger Nattfotbollen oss chansen att utbilda ungdomar till ledare och ge dem en inkörsport till arbetslivet.

Hur viktigt är sponsring och samarbetet med näringslivet för er?

– Det är oerhört viktigt. Vi hade inte klarat oss utan stödet från Abetong och andra företag som är med och bidrar. Jag upplever dessutom att våra samarbetspartner verkligen vill engagera sig i projekt som gör skillnad. Sponsring idag handlar om så mycket mer än en företagslogga på arenan eller i ett programblad.