Abetongs Paul Karlsson nominerad till arbetsmiljöpris
Paul Karlsson fabrikschef på Abetongs H-fabrik i Vislanda har – tillsammans med Produktionslyftet – nominerats till Årets Arbetsmiljöpris på Betonggalan hösten 2020.
Bakom Årets Arbetsmiljöpris står branschtidskriften Betong som ägs gemensamt av Betongföreningen, Svensk Betong och Cementa. De som nominerats för Abetong och Produktionslyftet är Paul Karlsson, fabrikschef på Abetongs H-fabrik i Vislanda, och Christian Silvasti, drivande i Produktionslyftets motivationsarbete och tillika Lean-coach på Abetong.
– Någon har nominerat H-fabriken i Vislanda, jag vet faktiskt inte vem, säger Paul Karlsson. Jag blev glatt överraskad när jag blev uppringd av en jurymedlem som berättade att vi var samnominerade med Produktionslyftet för arbetet i fabriken.
Abetongs H-fabrik påbörjade det 18 månader långa utvecklingsprogrammet inom Produktionslyftet våren 2019. Ledningen ville med satsningen uppnå den säkraste arbetsplatsen, de mest engagerade medarbetarna, rätt kvalitet, bästa produkten och bästa leveranssäkerheten. Vägledande områden har varit ”Rätt utan risk”, ”Rätt från mig” samt ”Rent från mig”.
Med fokus på ledarskap och att ta bort slöserier har resultaten varit starka inom alla områden. Några exempel:
- Kraftigt ökat antal riskobservationer
- Nya gemensamma standardiserade arbetssätt med fokus på ergonomi och säkerhet
- Ett ökat antal förbättringsförslag från medarbetarna
- Förbättrad kvalitet och ekonomi
- Mer än 10 procent ökat produktionsvärde
- Mer än 20 procent ökad produktivitet i gjuthallarna.
Paul Karlsson kom till Abetong och H-fabriken för drygt tre år sedan från en helt annan bransch och såg en verksamhet som låg långt efter svensk industrialisering, men han såg också en potential. När Abetong kom med i Produktionslyftet hade de redan startat ett utvecklingsarbete där Produktionslyftet kunde tillföra en metodik som passade perfekt för det Paul ville uppnå.
– Den stora förändringen såg vi när arbetet fokuserades på ledarskapsutveckling från hösten 2019 och framåt. Vi testade ledarskapet, där även de indirekta ledarna i produktionen engagerades vilket innebar beslut i stor grupp, men det var helt i konsensus. Polletten hade trillat ner och i februari i år presenterades arbetet för Abetongs ledning.
– Arbetet är sammanvävt med Produktionslyftets olika faser och metodik där vi kan jämföra utvecklingen från 2014 fram till idag, berättar Paul. Sedan 2020 kör vi strukturerat daglig styrning med säkerhet överst på agendan, stoppkort om något förändrats på arbetsplatsen, pulsmöte med säkerhet överst på agendan med alla riskobservationer, tillbud, förbättringar som loggas i IKEMIA där vi går till rotorsaken, skapar arbetsorder och följer upp.
Samtidigt som Vislanda H-fabriken har haft det högsta antalet olycksfria dagar i rad någonsin med över 930 – de firar varje 100-tal – så ser de under 2020 hur också effektiviteten och lönsamheten ökar.
– Allt vi ser nu är effekter av att vi arbetar på rätt sätt, både vad gäller arbetsmiljö och effektivitet, säger Paul. Ledarskapet påverkar arbetsmiljön, både psykosocialt och fysiskt. Dåligt ledarskap ger en hög frånvaro och ökar knappast effektiviteten. Jag vill tacka både vår förändringledare Emmie Karlsson, som har dragit ett stort lass, liksom alla andra medarbetare!
Övriga nominerade är Feras Almawed (NCC), Gian-Claudio Marinoni (Skanska), Thomas Lundberg (Thomas Betong) samt Byggbranschens säkerhetspark. Enligt tidningen Betongs chefredaktör Roger Andersson är det en hård konkurrens om Årets Arbetsmiljöpris.
Priset delas ut vid betonggalan senare i höst.