Betongbranschen förtydligade stegen mot klimatneutralitet i möte med regeringen

Rätt betong på rätt plats och vikten av att använda klimatförbättrad betong där det är möjligt. Det var ett av betongbranschens budskap under onsdagens konferens med ledande politiker och representanter från näringsliv och offentlig sektor. 
För ett år sedan utvecklade ett antal svenska branscher med betydande koldioxidutsläpp så kallade färdplaner för hur de tänker bidra till Sveriges klimatmål om fossilfrihet 2045.

Malin Löfsjögård, vd Svensk betong.

Färdplanerna överlämnades till regeringen, och nu ett år senare var det dags för uppföljning under en heldagskonferens.

– Klimatutmaningen är här och nu och måste lösas av oss tillsammans. De färdplaner som har presenterats visar på ett nytt synsätt. Nu är det inte längre regeringen som försöker få med sig näringslivet på en omställning, utan ni har gjort er hemläxa och visar oss vilka hinder som behöver röjas bort, och hur vi tillsammans kan få synergier så att omställningen går snabbare, sa klimatminister Isabella Lövin i sitt inledningsanförande. 

Malin Löfsjögård, vd för branschföreningen Svensk Betong beskrev nuläget för betongbranschen uppe på scenen. Dels vad som gjorts men framför allt vad som behövs nu för att komma vidare mot målet. 

– Ett viktigt område för oss är att få ut klimatförbättrad betong på marknaden. Redan idag kan vi nå omedelbara utsläppsminskningar genom att använda betong med alternativa bindemedel. Klimatkraven för offentliga upphandlingar behöver skärpas, och staten som är en stor beställare måste visa vägen genom medvetna val, säger Malin Löfsjögård och tillägger att målet är rätt betong på rätt plats. 

– En annan avgörande del handlar om att vi måste ha strategier för avskiljning och lagring av koldioxid (CCS) så att vi kan minska klimatavtrycket från cementtillverkningen. 

Även cementindustrins färdplan diskuterades vid dagens konferens – läs mer här.
Bakom betongbranschens färdplan står forskare, byggföretag, betongindustrin, cementtillverkare, branschorganisationen och en rad andra betongaktörer (bland annat Abetong) - alla delaktiga i Betonginitiativet som arbetar för klimatneutral betong.

Initiativet Fossilfritt Sverige har till uppgift att påskynda den svenska klimatomställningen med ambitionen att Sverige ska bli en av världens första fossilfria välfärdsnationer.