Säkerhet i fokus för montörer på Abetong
Säkerhetsfrågor står ständigt i fokus i det dagliga arbetet med att utveckla och effektivisera arbetsmetoder inom hela Abetong. För montörerna på Division Anläggning har detta konkretiserats genom en rad viktiga insatser för att öka medvetenheten kring säkerhet i jobbet.
– Min övertygelse är att säkerhetsarbetet inte kan bedrivas från kontoret. Säkerhetsföreskrifter som är tänkta att följas och fungera måste förankras i verkligheten genom att involvera montörerna som är de som faktiskt jobbar ute på våra byggen, säger Peter Cronqvist, Abetongs montagechef på Division Anläggning.
På vilket sätt gör ni det på Anläggningsdivisionen?
– Först och främst genom öppen dialog som innefattar samtal kring säkerhet med montörerna både individuellt och i grupp. Sedan handlar det förstås om att se till att alla berörda blir delaktiga i de konkreta insatser som görs, säger Peter Cronqvist.
Kan du ge exempel på konkreta insatser?
– Vi har exempelvis uppdaterat vår riskanalys där vi tittar på de arbetsmoment som ska utföras. Vilka eventuella risker de innebär, det kan vara buller, fallrisk eller något annat och hur kan vi förebygga eller helt bygga bort riskerna i varje moment. Med riskanalysen som grund skriver jag sedan en beredning som förklarar hur vi ska jobba.
Peter berättar att de även tagit hjälp av externa företag för att jobba med säkerheten kring arbete på hög höjd vid takmontage.
– Det har mynnat ut i två lösningar som används var för sig eller i kombination. Dels ett individuellt skydd där montören jobbar i fallsele som är kopplad till, och löper längs med, en uppspänd säkerhetsvajer som fångar upp vid fall. Och dels ett så kallat kollektivt skydd där skyddsräcken monteras på betongelementen redan innan de hissas upp på hög höjd och därmed förebygger fall redan från första stund när elementet satts på plats.
Ni har även börjat implementera de stoppkort som ska användas brett i hela Heidelbergcementkoncernen. Hur fungerar de?
– Stoppkorten blir som en checklista som montörerna går igenom innan arbetet drar igång första dagen på ett nytt bygge. Generella ja- och nej-frågor som exempelvis “Finns det någon snubbelrisk?” Gör att de måste stanna upp, undersöka omgivningen och reflektera innan de kan svara. Och upptäcker de något riskmoment, exempelvis ett grävt dike som måste passeras på väg till bygget, ska det rapporteras och eventuella åtgärder genomföras innan arbetet drar igång, avslutar Peter.